Taidekokoelma

Pietarsaaren museo hoitaa laajaa taidekokoelmaa, joka sisältää yli 2000 luetteloitua numeroa.
Taiteesta tuli tärkeä osa museota, kun intendentti Viktor Sund, joka oli innokas taiteenharrastaja, alkoi kerätä taidetta jo 1920-luvulla. Tuolta ajalta mainittakoon Suomen taiteen kulta-ajan taiteilijoiden kuten Fanny Churbergin ja Helena Westermarckin teoksia.

Museon taidekokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, mitaleja, valokuvataidetta ja miniatyyrejä.

Museon erikoisuuksiin kuuluu laivakuvien kokoelma, josta suuri osa on pysyvästi esillä Malmin talon laivanvarustajakodissa.

Osia taidekokoelmasta on pysyvästi esillä Malmin talossa ja lähes vuosittain pidetään teemanäyttelyjä Tupakkamakasiinissa ja Malmin talon ruokasalissa. Monia taideteoksia on sijoitettu kaupungin laitoksiin, esimerkiksi kaupungintaloon, kouluihin, uimahalliin, vesilaitokseen jne.
Museon tehtäviin kuuluu vastata kaikista Pietarsaaren kaupungin omistuksessa olevista taideteoksista.

Museon toiminnan tarkoitus on kerätä, hoitaa ja pitää esillä taidekokoelmaansa siten, että useat sukupolvet, myös tulevat, voivat nauttia taiteesta, jota meillä Pietarsaaressa on.

Museo on pitänyt taidekokoelmastaan myös joitakin kiertonäyttelyjä, joista viimeisin oli Ulrica Löfholmin kuvituksesta J. L. Runebergistä kertovaan lastenkirjaan.

Edustettuina ovat erityisesti pietarsaarelaiset Karin Sidorow ja Erik Knif; heidän taulujaan on lukuisa määrä.

Museo pyrkii kartuttamaan taidekokoelmaansa vuosittain ja hankkimaan tuolloin usein paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Viime vuosina on kokoelmaa kartutettu mm. Maija Salmisen, Tanja Aumasen ja Andy Sundqvistin teoksilla.

Jeanette Edfelt

Museoamanuenssi

Tällä sivustolla käytämme evästeitä

Jos haluat lukea tietosuojakäytäntömme ja miten käytämme evästeitä ole hyvä ja napsauta alla olevaa linkkiä.