Kokoelmat

Pietarsaaren kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluu esineitä, tekstiilejä sekä taidetta. Kokoelmiin kuuluu myös valokuvat ja dokumentit, jotka ovat omissa arkistoissa.

Museon tehtäviin kuuluu tallentaa, tutkia, säilyttää sekä asettaa näytteille esineitä sekä muuta aineistoa. Kokoelmia on kartutettu suurimmaksi osaksi lahjoitusten avulla. Museo ottaa vastaisuudessakin mielellään vastaan lahjoituksia.

Pietarsaaren kaupunginmuseo hoitaa laajaa taidekokoelmaa, joka sisältää yli 2000 luetteloitua numeroa. Taiteesta tuli tärkeä osa museota, kun intendentti Viktor Sund, joka oli innokas taiteenharrastaja, alkoi kerätä taidetta jo 1920-luvulla.

Pietarsaaren museo omistaa huomattavan määrän esineitä. Luetteloitujen esineiden määrä museossa on yli 30 000. Esineet ovat sekä kulttuurihistoriallisia että Pietarsaaren seudun historiasta kertovia esineitä. Museo on joko ostanut esineet tai vastaanottanut niitä lahjoituksina. Otamme jatkuvasti vastaan lahjoituksia yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja yhdistyksiltä.

Museon tekstiilikokoelmaan kuuluu n. 9000 luetteloitua esinettä.
Se sisältää sekä ylemmän säädyn että rahvaan tekstiilejä.

Veteraanikokoelma

Veteraanikokoelma sai alkunsa museon projektista vuonna 2005. Tarkoitus oli kerätä veteraanien arvokkaita muistoja Suomen sodista, lähinnä talvi- ja jatkosodasta. Projekti sai uutta vauhtia 2010-luvun alussa paikallisen lehdistön kautta järjestämän keräilykampanjan avulla. Näyttely Veteraanien muistot avattiin syyskuussa 2014 nk. pikkurakennuksessa Malmin talon pihalla. Keräilykampanjan sekä tiedotusvälineiden raportoinnin myötä museolle tuli paljon arvokkaita lahjoituksia myös virallisen kampanja-ajan jälkeen.

Näyttelyssä ovat esillä esimerkiksi vaatteita, rintamapalveluksessa käytössä olleita esineitä, henkilökohtaisia aseita, käsitöitä, henkilökohtaisia kirjeitä, kunniamerkkejä ja muistomitaleita. Tutkijahuoneessa on sotiin liittyvää kirjallisuutta, karttoja ja asiakirja-aineistoja.

Tällä sivustolla käytämme evästeitä

Jos haluat lukea tietosuojakäytäntömme ja miten käytämme evästeitä ole hyvä ja napsauta alla olevaa linkkiä.