Tekstiili
Museon tekstiilikokoelmaan kuuluu n. 9000 luetteloitua esinettä. Se sisältää sekä ylemmän säädyn että rahvaan tekstiilejä.
Kokoelmassa on Malmin suvun naisten käsitöitä ja pukuja, mm. Amelie Donnerille (o.s. Malm) kuulunut hääpuku vuodelta 1855. Puku on esillä Malmin talossa.
Siellä on nähtävillä myös Ph. U. Strengbergin silinterihattu ja Peter Malmin kirjailtu tupakkakukkaro.
Räätälimestari Adolf Fredrik Engström, s. 1819, valmisti Maria Malmille silk-kisatiiniset juhlakengät.
Mallo-nuken räätälimestari teki lapsenlapselleen Esther Engströmille 1880-luvulla.
Kenkäosastolla on nykyisin yli 600 paria kenkiä ja jalkineita 1800-luvun puoli-välistä meidän päiviimme asti.
Tekstiilikokoelmaan kuuluu parisenkymmentä merkkausliinaa, josta kaksi voidaan ajoittaa 1700-luvulle. Muut merkkausliinat ovat eri kausilta 1800-luvulta, useimmat niistä on ommeltu Pietarsaaressa tai sen seudulla.
Helmikirjonta saavutti suosiota 1800-luvun puolivälin paikkeilla. Tekstiiliko-koelmassa on yli 100 helmityötä pienistä helmikoristeisista lippaista, laukuista, kirjanmerkeistä ja kirjoitusalustoista piipunvarsiin ja pellinnyöreihin.
Museo omistaa Suomen romanikulttuurin ainutlaatuisen tekstiilikokoelman. Siihen kuuluu hameita, puseroita ja esiliinoja, joita paikalliset romani-naiset ovat kantaneet 1950-luvulta näihin päiviin asti.
Kokoelmassa on myös miesten vaatteita ja pieksuja sekä virkattuja liinoja ja pitsein koristettuja lakanoi-ta ja pyyheliinoja. Perinnesihteeri Helli Baltzarin vanhan mallin mukaan ompelemat naisen ja tytön puvut edustavat 1800-luvun pukeutumiskulttuuria.
Jacobstads Wapenin vesillelaskua varten v. 1992 valmistetut laivanvarustaja- ja miehistöpuvut ja kaupungin vuonna 2002 vietettyä 350-vuotisjuhlaa varten ommellut historialliset puvut ovat museon hallussa.
Sara Johansson
Amanuenssi
- sara.johansson@jakobstad.fi
- 044 785 1374