Westmansmors stuga

Westmansmors stuga var en privat småskola.
I Jakobstad har det funnits ett fyrtiotal liknande småskolor. Främst var det familjeflickor, som utan tillgång till passande arbete i staden, gärna höll skola. Också manliga skolmästare förekom, även om deras antal var förhållandevis litet.
För många, liksom för Westmansmor, var upprätthållande av en skola ofta enda möjligheten att försörja sig.

Westmansmors skola verkade åren 1794-1828.

Orsaken till att just Westmansmors skola blivit den privata småskola som bevarats i Jakobstad är att den var Johan Ludvig Runebergs första skola. Det fanns trots allt en stor mängd småskolor av denna typ i staden.

Westmansmors stuga är öppen ons 23.8.2023 kl. 18-21 och enligt överenskommelse.

Anna Lena Envaldia, född 1744, senare bekant under namnet Westmansmor, kom till Jakobstad från Sverige.

Hon arbetade först som piga vid Rosenlund prästgård.
År 1776 gifte hon sig med sjömannen Johan Westman och de fick två söner. Nio år senare, år 1785, blev hon änka när han omkom i Spanska sjön.

Att bli änka var ett hårt öde, som drabbade mången kvinna i sjöfartsstaden Jakobstad. Kanske var det redan nu som tanken på att driva en skola uppstod hos fru Westman. Det är känt att hon startade med att väva och undervisa i vävning. Hennes svärmor var också sjömansänka, och hennes son, Anders Johan följde traditionen, gick till sjöss och försvann även han, efterlämnande en ung änka och en son. Anna Lena Westman var den som fick dra det tyngsta lasset för familjens försörjning.

När Westmansmor var 80 år gammal, år 1824, fick hon motta en förgylld silversked av Finska hushållningssällskapet som belöning för barnundervisning i 30 års tid, vilket skett ”med utmärkt nit och framgång”.

Hitta hit

Vi använder cookies för att göra din upplevelse på sidan så trevlig som möjligt.

Om du vill läsa vår integritetspolicy och vilka cookies vi använder så hittar du den nedan.