Jakobstads
museum

Jakobstads museum grundades år 1904. Museet verksamhet är bred och verksamhetspunkterna många.

Museets kansli ligger invid Malmska gården vid Storgatan. I kanslibyggnaden arbetar museets administration och där finns även museets fotoarkiv, bibliotek och dokumentarkiv.  Huset mellan kanslibyggnaden och Malmska gården kallas Lilla byggnaden och inrymmer veteransamlingen.

Gör en egen stadsvandring i Jakobstad! Ladda ner guiden som innehåller info om 18 platser i centrum.

Malmska gården är museet huvudsakliga utställningslokal och inrett som ett redarhem. Där visas också stadens historia och här finns en museibutik. Till Malmska gården hör en ekonomibyggnad och en drängstuga. I ekonomibyggnaden visar museet fem basutställningar; en lanthandel, en damfriseringssalong och en arbetarbostad, vilka speglar 1950-talet och en bondstuga som representerar sekelskiftet 1900 och en tackelkammare (en rum var man förvarade segel, rep och andra tillbehör för segelfartygen). I drängstugan finns textilkonservatorns utrymmen.

Museet har även en ny utställningshall Tempus där tillfälliga kulturhistoriska- och konstutställningar visas. Öppnar våren 2023.  Övriga lokaler är Strengbergs Tobaksmuseum i Strengbergs fastighet på Skolgatan, Westmansmors stuga i Visasbacken och Runebergs stuga vid Östanpåvägen. Därtill har museet ett lager i Strengbergs fastighet.

Vi använder cookies för att göra din upplevelse på sidan så trevlig som möjligt.

Om du vill läsa vår integritetspolicy och vilka cookies vi använder så hittar du den nedan.