PÅ SPÅRET MED TOPELIUS OCH RUNEBERG

Välkommen till en kulturrutt i Zacharias Topelius och paret Johan Ludvig och Fredrika Runebergs fotspår! Framför er ligger en tur från Nykarleby till Jakobstad, det vill säga författarnas hemtrakter. Med Topelius och paret Runebergs texter och kopplingar till besöksmålen som röd tråd får ni bekanta er med nejdens historia och kulturarv.

Ruttens längd är ungefär 35 kilometer och består av 20 besöksmål. Varje plats finns utmärkt på en karta i tjänsten. Alla besöksmål finns på fastlandet utom Topelius sommarställe Majniemi som ligger ute på en holme. Under goda vinterförhållanden kan man ta sig till Majniemi på isen, sommartid krävs båt.

Rutten går att utföra på flera sätt. Den kan göras med bil, cykel eller till fots och kan delas upp i flera etapper. I rutten ges tips på övernattnings- och matställen.

Även om rutten officiellt börjar vid Juthas slagfält i Nykarleby och slutar vid Runebergs stuga i Jakobstad är det fritt fram att välja i vilken ordning man vill besöka platserna.

Eftersom rutten är digital kan den utföras var som helst, den behöver inte göras på plats. Det går också bra att enbart bekanta sig med platserna via tjänsten, eller i förväg planera vilka ställen man vill besöka.

Rutten är ett samarbete mellan Jakobstads museum och Kuddnäs museum.

God tur i Topelius och Runebergarnas sällskap!

mer att läsa

Du kanske också är intresserad av:

Vi använder cookies för att göra din upplevelse på sidan så trevlig som möjligt.

Om du vill läsa vår integritetspolicy och vilka cookies vi använder så hittar du den nedan.