Naturen – Mari Arvinen

07/04/2022

-

28/04/2022

Tobaksmagasinet

Mari Arvinen har i huvudsak arbetat som bildkonstnär i 20 år. Jag bor och arbetar i en liten by som heter Kärkkälä i Suonenjoki. Jag får min inspiration av lugnet i arbetet, skogen, jordgubbar, kossor och naturen i stort. Jag har skapat akrylmålningar till Tobaksmagasinet. De största målningarna är närmare 3 meter breda. Verken och målningarna skapas i stark närvaro av överraskningar och att hitta element. Målningarnas början, som skapas under en process som jag har döpt till fantasiinformation, träder fram mycket spontant och snabbt.

På tavlans yta visar sig ledtrådar, som sedan inspirerar mig att skrida till verket. Dialogen med skapandetekniken är som att lära sig ett nytt språk. Det har tagit lång tid att lära sig. Mellan mig och materialen har det med tiden skapats en somatisk förståelse. Bit för bit lär jag känna färgernas och materialens inneboende väsen. Jag kan till exempel känna färgens tjocklek med händerna. När jag applicerar tjock färg kan jag skapa olika linjer, eller göra prickar med tunnare färg. Genom att förädla och samla sådana kunskaper kan jag fördjupa mig i skapandet. Akrylfärgernas viskositet, intensitet och materialens kemi vaggar mig långsamt och meditativt in i min egen mystiska värld.

Skapandeprocessen är lika viktig som det slutliga verket. Den är en tillväxthistoria, att vara människa och att hitta modet. Redan processens karaktär ger målningen innebörd. Ibland känns det till och med som om målningen formar sig själv och att jag bara är en utomstående betraktare. Mitt målande kännetecknas av tillfälligheter och oförutsägbarhet, och det är just det som lockar mig att fortsätta. Det finns ingen förutbestämd plan eller utstakad väg. Det är bara att ha tillförsikt och ett öppet sinne.

Bildkonstnär Mari Arvinen www.mariarvinen.com

Vernissage onsdag 6.4. kl. 18. Välkommen!

Jakobstads museums utställningshall i Tobaksmagasinet, Jakobsgatan 9, Jakobstad
Öppet ti–sön kl. 12-16. Onsdagar även 18-20 med fritt inträde.
Inträde 5 €, pensionär 4 €, under 18 år och studerande fritt inträde.
Museikortet gäller också.

Utställningen är stängd 15.-18.4.2022

Här hittar du de olika verksamhetsställenas öppettider

Vi använder cookies för att göra din upplevelse på sidan så trevlig som möjligt.

Om du vill läsa vår integritetspolicy och vilka cookies vi använder så hittar du den nedan.